Oku & Yayımla Anlaşmaları
Üniversitemiz ve TUBİTAK - ULAKBİM tarafından bazı büyük yayıncılar ile “Read & Publish” (Oku ve Yayımla) modeli lisans anlaşmaları yapılmıştır. Dönüştürücü anlaşmalar olarak bilinen bu anlaşmalar, veri tabanı abonelik ücretlerinin yanında makale işlem ücretlerini de (Article Processing Charge, APC) içeren bir modeli ifade etmektedir. Oku ve Yayımla Anlaşmaları yazarlara yayınları kabul edildikten sonra yayınlarını makale işlem ücreti (Article Processing Charge) ödemeden ya da yüksek oranda indirimle açık erişimli olarak yayımlama imkânı sağlamaktadır.
Anlaşmalardan faydalanabilmek için aşağıdaki maddeler göz önünde bulundurulmalıdır:
- * Sorumlu yazar Konya Teknik Üniversitesi mensubu olmalıdır.
- * Yayın türünün veri tabanı özelinde yapılan anlaşma kapsamında olup olmadığı kontrol edilmelidir.
- * Süreç @ktun.edu.tr uzantılı mail adresleri ile yürütülmeli ve kurum olarak Konya Teknik Üniversitesi seçilmelidir.
Aşağıdaki tablodan Read & Publish” (Oku ve Yayımla) anlaşmalarına dair ayrıntılara ulaşabilir, soru ve sorunlarınız için kutuphane@ktun.edu.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.
A. Üniversitemiz Tarafından Gerçekleştirilen Oku-Yayımla Anlaşmaları
1. American Chemical Society (ACS): Kimya, sağlık, fizik, mühendislik alanlarında 89 adet bilimsel dergiye erişim imkânı sağlamaktadır. Veri tabanına ait tüm dergilerde ücretsiz 3 adet açık erişim yayın kotası bulunmaktadır. Kotalar yayınların kabul edilme sırasına göre kullandırılacaktır.
|
2. The Royal Society of Chemistry (RSC): Temel kimya bilimleri ve ilgili alanlarda e-kitap ve dergilere erişim sağlanmaktadır. Veri tabanına ait Hibrit dergilerde ücretsiz 2 adet açık erişim yayın kotası bulunmaktadır. Kotalar yayınların kabul edilme sırasına göre kullandırılacaktır.
|
3. Cambridge Journals Online: Cambridge University Press tarafından çıkarılan Cambridge Journals Online; fen bilimleri, teknik, tıp, ziraat, eczacılık, din, beşeri ve sosyal bilimler konularını kapsayan 400’den fazla akademik hakemli dergilere tam metin erişim sağlayan veri tabanıdır. Veri tabanına ait Gold ve Hibrit dergilerde sınırsız ve ücretsiz oku-yayımla hizmeti verilmektedir.
|
4. De Gruyter: Fen bilimleri, teknik, tıp, ziraat, eczacılık, din, beşeri ve sosyal bilimler konularını kapsayan 300’den fazla akademik hakemli dergilere tam metin erişim sağlayan veri tabanıdır. Veri tabanına ait tüm dergilerde sınırsız ve ücretsiz oku-yayımla hizmeti verilmektedir.
|
5. IOPScience: Fizik, Astronomi, Astrofizik, Biyoloji Fiziği, Kimya, Mühendislik, Çevre, Matematik ve Tıp Fiziği alanlarında 80’den fazla dergiye erişimi sağlamaktadır. Veri tabanına ait Gold ve Hibrit dergilerde sınırsız ve ücretsiz oku-yayımla hizmeti verilmektedir.
|
6. Sage Journals: Teknik Bilimler, Fen Bilimleri, Tıp, Sosyal Bilimler, Siyasi Bilimler, İletişim, Kriminoloji ve Penoloji, Eğitim - Özel, Uluslararası İlişkiler ve İşgücü, Sosyal Sorunlar ve Disiplinlerarası Sosyoloji ve Kent Çalışmaları konularında 1999 yılından itibariyle 1000+ tam metin e-dergi ile 1 milyon üstünde makale sunar. Veri tabanı içeriğinde yer alan 950'den fazla Hibrit dergide % 95 indirimli olarak 200 Sterlin karşılığında açık erişim olarak yayın yapma hakkı bulunmaktadır.
|
7. The American Society of Mechanical Engineers (ASME): Boru hattı üretimi, asansör ve yürüyen merdivenler, malzeme mühendisliği, gaz türbinleri ve nükleer enerjinin de bulunduğu çok sayıda teknik alan ve endüstri dalı için mühendislik standartları geliştiren ASME bugün 34 dergi, 800’den fazla kod ve standart ve 200’den fazla kitap içeriğini kullanıcıların hizmetine sunmaktadır.Veri tabanına ait tüm dergilerde sınırsız ve ücretsiz oku-yayımla hizmeti verilmektedir.
|
B. TÜBİTAK-ULAKBİM Tarafından Gerçekleştirilen Oku-Yayımla Anlaşmaları
1. Springer Nature: Springer Nature ve TÜBİTAK-ULAKBİM arasında yapılan protokol neticesinde 2025 yılında tüm üniversiteler bünyesinde üretilen 2711 adet bilimsel makaleye ücretsiz açık erişim desteği verilecektir.
|
2. Wiley Online Library: Wiley ve TÜBİTAK-ULAKBİM arasında yapılan protokol neticesinde 2025 yılında tüm üniversiteler bünyesinde üretilen 1561 adet bilimsel makaleye ücretsiz açık erişim desteği verilecektir.
|
